Tovább folytatódik a cikksorozat! Újabb négy kávéfőző típust mutatok be, ezúttal a kevésbé népszerű masinákat vesszük górcső alá. Számodra milyen a tökéletes kávé? Lehet, hogy pont most találod meg a Neked való gépet?
Filteres (csepegtetős) kávéfőző
Működési elve egyszerű, mint az egyszeregy: a szűrőbe helyezett őrleményen forró víz csepeg át. A masina előnye, hogy akár 10-12 adag feketét is elkészíthetsz vele. Élsz-halsz az aromás eszpresszóért? Ebben az esetben nem javaslom, hogy ilyen gépet vásárolj! Viszont, ha imádod a hosszú kávét, és/vagy naponta legalább 3-4 csészével elfogyasztanál kedvenc élénkítődből, a filteres kávéfőző által produkált, hígabb és gyengébb ital megoldás lehet a számodra. Munkahelyen, nagyobb családban olcsó alternatívát jelentenek ezek a gépek, és a többi típushoz képest beszerzési áruk is igen kedvező.
Kapszulás gépek
Amennyiben a kapszulás kávégép mellett döntesz, bizonyára szeretsz kísérletezni a különböző ízekkel, és fontosnak tartod, hogy a kávéfőzés pofonegyszerű és gyors legyen. Az ilyen masinák óriási előnye, hogy nagyjából mindig ugyanolyan lesz az adott ital íze, azaz egy erős közepes minőség. Vigyázat! Ha a legolcsóbb megoldást keresed, nem hiszem, hogy egy kapszulás modellben találod meg a számításaid. Az egy dolog, hogy magát a kávéfőzőt körülbelül 15 000 Ft-ért már megvásárolhatod, de a kapszulák beszerzése hosszú távon költséges mulatság lehet. Mielőtt meghozod a végső döntést, érdemes előzetes kalkulációt végezned.
Párnás (POD-os) kávéfőző
A teafilterhez hasonló, 100%-ban lebomló (és komposztálható) POD-oknak köszönhetően a párnás kávéfőzők használata jóval környezetbarátabb, mint a fent említett kapszulás gépek üzemeltetése. Itt is adagonként tudod lefőzni az italt, mely egyetlen gombnyomással elkészül. Használata, tisztítása és karbantartása rendkívül egyszerű. Azoknak ajánlom, akik szeretnének többféle kávéitalt kipróbálni, de a fenntartható fejlődést is fontosnak tartják.
French press (francia dugattyús)
Ez az egyszerű szerkezet már inkább ínyenceknek való! A francia dugattyús segítségével valamivel hígabb, mégis aromás ital készíthető. A kávéfőzés kézzel történik, működtetése nem igényel áramot. Az üvegedénybe helyezzük a durvább szemű őrleményt, amire ráöntjük a megfelelő mennyiségű forró (de nem forrásban lévő!) vizet. És, hogy mi célt szolgál a dugattyú? Ha lenyomod, a zacc az edény alsó részébe kerül, így nem kell az elkészült italt külön leszűrnöd.