• laci@kaveslaci.hu
aroma-beans-blurred-background

A kávéfőzés története I. – A cezvétől a kapszulás gépig

A tökéletes kávéélmény nem csak a megfelelő pörkölésen és a kiváló minőségű kávébabon múlik. Az sem mindegy, milyen masinával és technológiával készül el az ital. Elgondolkodtál már azon, hogy ki találta fel az első kávégépet? És azt tudod, hogy kinek köszönhetjük „az első igazi” olasz eszpresszót?

Újabb izgalmas időutazás következik, ezúttal nem a kávé(zás) múltjába, hanem annak elkészítési módjának történetébe nyerhetsz bepillantást.

Az egyik legrégebbi kávéfőző eszköz: a török cezve (ibrik)

A szinte már porállagú kávéőrlemény egy jellegzetes, hosszú nyelű rézedényben, folyamatos kavargatás mellett, cukorral együtt fő. Az így elkészült italt szűretlenül, azaz zaccal, általában minimális utóízesítéssel fogyasztják. Ez az ősrégi, 16. századi kávéfőzési módszer még ma is használatos. A magyarországi kávézókban – a modernebb eszközök megjelenéséig – egyébként még sokáig ilyen zaccos kávét szolgáltak fel a vendégeknek.

Az infúziós főzés hazája: Franciaország

A 18. század elején született meg a forrázásos technika, mely a franciákhoz kötődik. A teához hasonlóan, az őrölt kávébabokat egy apró textilzsákba helyezték, melyet forró vízbe áztattak. Később, a század végén ez annyiban módosult, hogy először a tasak került a csészébe, majd erre öntötték rá a forró vizet. A  francia dugattyús kávéfőzők (french press) működési elvének alapját ez az eljárás jelentette.

Az első „igazi” kávéfőző

A csepegtetős kávéfőző őse lényegében két egymás fölé helyezett edény, melyen lassan átszivárog a forró víz, felszabadítva így a kávéban található aromákat, ízanyagokat… ezt hívjuk perlokációnak. Az első „igazi” kávéfőző ötlete feltehetően Jean-Baptist de Belloy párizsi érsek fejéből pattant ki a 18. században.

Az ipari forradalomnak köszönhetően felgyorsultak az események…

  • 1802: François-Antoine Descroizilles francia gyógyszerész elkészíti az első, szűrővel rendelkező kávéfőzőt
  • 1861: J.B. Toselli kávé lokomotívja szó szerint olyan volt, akár egy gőzmozdony, működő kéménnyel és guruló kerekekkel
  • 1884: Angelo Moriondo bemutatja az első, még kezdetleges eszpresszó gépet
  • 1901: Luigi Bezzera továbbfejleszti Angelo Moriondo találmányát (Tipo Gigante)
  • 1908: Az elektromos kávéfőző Amerikában lát napvilágot
  • 1933: Alfonso Bialetti egyszerű kotyogós kávéfőzője, a Moka Expressz óriási sikert arat
  • 1976: a Nestlé egyik alkalmazottja, Eric Favre előrukkol a kapszulás kávé ötletével, mely csak a 2000-es években válik igazán népszerűvé

Folytatom…

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email