• laci@kaveslaci.hu
kávépörkölés

BGE KVIK oktató videók: Kávépörkölés

Még a tavaszi karantén ideje alatt egy kedves barátom, a Budapesti Gazdasági Egyetem mestertanára, Tóth Gábor felkért, hogy videósorozat formájában osszam meg tudásomat a vendéglátós hallgatókkal.

Ezek a videók most már mindenki számára elérhetők és megtekinthetők (sőt, cikkek formájában el is olvashatók), szóval, ha Te is szeretnél valódi, gyakorlatias tudásra szert tenni, itt a remek lehetőség! Az első téma, amiről mesélni fogok, nem más, mint a kávékészítés alfája és omegája, maga a pörkölés.

Amivel az egész elkezdődik: a nyers kávébab

Más néven zöld kávé, bár a robusták nyers állapotukban inkább sárgás-barnás színűek. A zöldes tónus jellemzően a jó minőségű arabica szemeknél figyelhető meg. Ez persze a frissességtől, a termőföldtől valamint a fajtától is függ… Az arabicán és robustán belül egészen sokféle árnyalat létezik. Van egy 3. kávéfajta, a liberica, amit okkal hanyagolunk: ez egy hosszúkás, apró szemű típus, ami nem szép, és még csak nem is jóízű, ráadásul pörkölni is rendkívül nehéz, szóval a gasztrokávék piacán nem rúghat labdába.

Első és második reccsenés

Az első reccsenésnél a kávé térfogata mintegy másfél-kétszeresére megnő. Ettől a pillanattól kezdve az állaga megváltozik és mindent magába szív, az illatokat, a párát, tényleg mindent, ami a környezetében van. Lényegében az utolsó 20-30-50 másodpercben dől el, hogy bécsi, francia, sötét francia, esetleg olasz, vagy ne adj’ isten spanyol pörkölés lesz-e a vége. Az utóbbi kettőt mi, a Coffee X-Pressónál nem preferáljuk különösebben, kizárólag megrendelésre gyártunk olasz pörkölésű kávét. Jómagam a francia, abból is leginkább a közép vagy a világos francia pörkölésnek vagyok a híve. Ez az a szint, amikor a kávénak már van egy kis füstös íze, de még nem égnek meg a fehérjék, illetve a cukrok sem karamellizálódnak teljes mértékben. Így – szemben az olasz változattal – a kesernyés íz kevésbé érezhető ki.

Kávé és bor: jobban hasonlítanak, mint gondolnád!

A kávéval kapcsolatban mindig el szoktam mondani, hogy rengeteg az analógia a borral, illetve a szőlővel. Itt is nagyon sokat számít az, hogy melyik égtájon, melyik termőterületen, milyen fajta növények lettek elültetve, az adott évben mennyi volt a napos órák száma, a csapadék, és egyáltalán, milyen volt a szüret.

Tehát a pörköléssel alakítjuk ki a végleges ízvilágot. Ilyenkor még nagyon sokat tudunk szabályozni azon, hogy akár egy nem annyira jól sikerült termésből – amennyire csak lehet –, mégis a maximumot hozzuk ki. Ez a pörkölőmesterek legfontosabb feladata.

A videóban még sok más izgalmas témáról beszélek, ha van néhány perced,

érdemes megnézned!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email