• laci@kaveslaci.hu
francia pörkölés

Személyes kedvencem, a francia pörkölés

Ez az egyik személyes kedvencem! Ismerd meg Te is a francia pörkölésű kávét!

Tapasztalatból mondom: ha megkóstolnád a nyers, zöld (!) színű kávébabot, még a legjobb minőség esetén is csalódottan biggyesztenéd le a szádat. Íze és illata köszönőviszonyban sincs azzal a kávéval, amit Te ismersz. Ez az a termés, amiből az az ellenállhatatlan, aromás ital készül? IGEN!

Tehát – attól függetlenül, hogy én már megtettem – senkinek sem ajánlom, hogy nyers kávébabot rágcsáljon.

A nyers kávébab közel egy mázsás zsákokban érkezik az üzembe, a világ távoli szegleteiből. És kérem szépen, itt történik a varázslat! Egyetlen szemben akár 1000 féle aroma található, de ezt nyersen egyáltalán nem lehet érezni. Nagyon régen, amikor még nem voltam Kávés Laci, el sem tudtam képzelni, hogy mekkora szerepe van a pörkölési eljárásnak. Ma már teljes bizonyossággal állítom: a kávé lelke, karaktere és egyedisége nagyrészt ezen múlik! A kávépörkölés egyfajta művészet. Keskeny határ húzódik a harmonikus és az égett íz között, melyet minden manufaktúra egyedileg kísérletez ki.

Enyhén édeskés, kellemesen testes, finoman aromás. Imádom a francia pörkölést!

Számomra minden kávé egy történetet mesél el, egy-egy konkrét személyiséget testesít meg. Ezek a franciák pedig tudtak valamit, már ha valóban ők „találták fel” ezt az eljárást. Bivalyerős robusta vagy légies arabica fajták, illetve ezek különböző arányú keveréke (blendek) egyaránt tökéletesek a célra. A szemeket közepes hőfokon és időtartammal pörkölik, melyek akár egészen mély, sötétbarna tónust kapnak. A sötét francia esetében már megjelennek a kissé kesernyés, füstös zamatok, melyek magának a folyamatnak köszönhetőek.

Az arany középút, amit szinte mindenki szeret.

Ahány ember, annyi kedvenc kávé. A francia pörkölés viszont annak is be fog jönni, aki még csak most keresi az „igazit”. Intenzív aromák, hosszú lecsengés és a jól megszokott „kávéíz”, melyet mi, magyarok annyira szeretünk. A francia pörkölési eljárás nem nyomja el a termés eredeti karakterét, illóanyagait, csupán egy finom, füstös aromával megbolondítja. Ez az oka annak, amiért a francia pörkölésű kávé az egyik személyes kedvencem.

francia pörkölés 2

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email