• laci@kaveslaci.hu
arabica robusta

Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Ismerd meg a legnépszerűbb kávéfajtákat!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések?

Arabica – a légies hercegnő

A kávék igazi hercegnője, „aki” rengeteg törődésre vágyik. A hőséggel, valamint a kártevőkkel szemben kevésbé ellenálló fajta, és nedvességigénye is lényegesen nagyobb. A hegyvidéki klímát kedveli, így 1000-2000 méter alatti magasságban nem is igazán találkozhatsz vele. Termesztése tehát jóval macerásabb, ezért ennek a kávéfajtának az ára is borsosabb. Ne hagyd magad átverni! Az a tény, hogy egy kávé arabica, még nem feltétlenül jelent egyet a minőséggel. Számos más tényező is közrejátszik, mint például a szüretelés, a pörkölés vagy a szállítás módja.

Robusta – a fekete bárány

Azért azt nem mondanám, hogy a robusta „a jég hátán is megél”, de sokkal strapabíróbb növényről van szó. Már 200 méteres magasságban is megterem, persze öntözésre és árnyékra ennek a fajtának is szüksége van. Íze a légies, édeskés arabicával ellentétben kesernyésebb, savasabb és erőteljesebb. A robusta számomra a kávék fekete báránya, melyet sokan tévesen alábecsülnek! Még mielőtt végleg leírnád ezt a kevésbé igényes fajtát, egy kis érdekesség: a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak is (100%) robustából készül! Elgondolkodtató, nem igaz? Azt tanácsolom neked, hogy még kifinomult kávéínyencként se fordulj el teljesen tőle!

De tényleg, melyik a jobb?

Az attól függ…

Amennyiben szereted egy jó nagy adag energialökettel indítani a napodat, a dupla annyi koffeintartalommal bíró robusta lesz nálad a befutó, mely remek eszpresszó alapanyag. Ha viszont egy mennyein édes, lágy cappuccinoval kényeztetnéd magad, érdemes az arabicából készülő verziót (is) kipróbálnod. A legtöbbször egyébként keverék formájában találkozhatsz a kétfajta növénnyel, melyek remekül kiegészítik egymást. Nekem mindegyikből megvan a saját kedvencem!

arabica robusta X-presso.hu

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email