• laci@kaveslaci.hu
barista otthon

Legyél te is otthoni barista!

Igen, van az a szintű fáradtság, amikor elég egy gyorsan felbontott instant kávé. De azért kicsit olyan ez, mint a gyorséttermi sültkrumpli és a Michelin-csillagos vacsora viszonya. Elvileg mindkettő étel, gyakorlatilag viszont nem egy ligában játszanak. Baristának lenni már-már művészet, de az alapok egy igazi filterkávéhoz igenis elsajátíthatóak!

100% házi kávé! Jöhet?

Na jó, nem te fogod a hátsó kertben leszüretelni a babszemeket, de minden mást végezhetsz autentikus módon. Először is szükséged lesz egy filterkávé készítő eszközhöz – ez lehet gépi vagy kézi, de utóbbival sokkal minőségibb eredményt érhetsz el. A gépi filterkávénál ugyanis az őrlemény nagy része feltapad a gép falára.

Amit tehát mindenképp elő kell készítened, az egy V60-as szűrőtartó, egy szűrőpapír, egy vízforraló, egy konyhai mérleg, egy üveg kiöntő és persze egy adag minőségi őrölt kávé – lehetőleg világos vagy közepes pörkölésű. Persze megveheted a babszemeket egészben is, hogy aztán az otthoni mákdarálóval szenvedj pár órát – de az eredménynek sajnos köze sem lesz a minőséghez. Kávét őrölni csakis kávéőrlővel szabad. Na jó, lehet csalni, és mindent bevásárolni, de azzal oda a saját készítésű kávé és a munka élvezete.

Home-made kávé néhány lépésben

Helyezd a V60-as szűrőt az üveg kiöntőre – ezen keresztül fog csepegni a kávé. Ebbe tedd bele a széthajthatós papírszűrőt. Még jobb, ha be is nedvesíted a szélét, hogy biztosan a szűrőhöz tapadjon. Szórd ki a frissen őrölt kávét a mérlegre, mert az arányokon múlik minden! Egy gramm őrleményhez nagyjából 13-16 grammnyi vízre lesz szükséged. Külön pirospont, ha van otthon vízszűrőd – hiszen a baristák sem vízköves csapvízzel dolgoznak. Forrald fel a vizet nagyjából 90 °C-ra. Plusz-mínusz 5 °C belefér, de a minőséghez ez is egy fontos szempont!

Végre mehet is a kávé a papírszűrőbe! Egy lehetőleg minél szűkebb csőrű kiöntővel folyassuk szépen a forró vizet az őrleményre! A kulcsszó itt a türelemjáték és a lassúság, mert semmiképpen sem töltheted tele a szűrőt! Az ideális az, ha nagyjából 2 cm-t emelkedik az őrlemény, nem mellesleg így a csomókat is elsimíthatod.

4-6 percnél tovább viszont ne áztasd a kávét, mert az őrlemény túl lágy, íztelen lesz.

Gratulálok, igazi home-made barista lett belőled!

Utolsó lépésként nincs más dolgod, mint megveregetni a válladat és élvezni a végeredményt!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email