• laci@kaveslaci.hu
vizsgaidőszak kávé

Főnek a fejek. Főnek a kávék.

Minden egyetemista legnagyobb “örömére” beköszöntött a vizsgaidőszak, zajlik a véget nem érő éjszakázás és magolás. Szinte elmaradhatatlan társunk ilyenkor a kávé.

Vizsgákra készülsz?

Az „aludd ki magad” jó duma, de a gyakorlatban tuti nem működik. Megnézném ki tudna egy kemény vizsga előtt stresszmentesen pihenni. Ráadásul vizsgaidőszakban mindenhol agyfényesítő bogyók, memórianövelő tabletták hirdetési bukkanak fel … bárhová néz a megmérettetésre készülő delikvens. Márpedig csodaszerek nincsenek. A bogyók sem segítenek hipergyorsan újabb agyterekvényeket növeszteni.

Kávé, kávé, kávé

A vizsgaidőszakban valahogy mindig rövidnek tűnik a 24 óra, és a lehető legtöbb (mód)szerrel próbáljuk meghosszabbítani a tanulási időszakot. Sokan sokfélére esküsznek. De a legnépszerűbb szer ezek között még mindig a kávé: régóta ismert serkentőnk, melyből ebben a néhány hetes időszakban ipari mennyiség készül és fogy az egyetemisták konyhájában… Nem ritkán a szokásosnál is erősebb kivitelben.

Egy feketét a hajrában?

A kávé a központi idegrendszerre fejti ki a hatását, rendkívüli módon élénkíti az agyat, serkenti a szívműködést, a légzést és fokozza az anyagcserét.

Dietetikusok a kávét és a fekete teát tartják a legkevésbé káros megoldásnak. Minél kevesebb cukorral idd a kávéd, és lehetőleg napi két-három csészénél ne fogyassz többet.

A kávé pörget, de sajnos nem tud tanulni helyetted.  Tanulás közben a fáradtság és az oxigénhiány miatt egy idő után lelassul az agy működése… de literszámra mégse idd ezt a csodás fekete nedűt. A kávé mellett érdemes kipróbálnod más módszereket is: vitaminokkal és sporttal is feldobhatod magad. Mértékletességgel és az egészséget nem károsító módszerek segítségével át lehet vészelni a magolós éjszakákat.

Kávészünet

A kávézás egy rituálé és ezt talán még a vizsgaidőszakban is megengedheted magadnak.  Ebben a pár hétben is jár néha-néha pár percnyi kikapcsolódás egy jó fekete mellett.

Az italodat pedig akár meg is fűszerezheted:

  • egy leheletnyi fahéj, és a stresszes napok könnyebben és élénkebben indulnak,
  • egy csipetnyi kardamom, és máris egy egzotikus kávézóban érezheted magad,
  • az intenzív chili pedig tuti kiveri az álmot a szemedből.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email