• laci@kaveslaci.hu
mokka

Mokka

A mokka is a fenséges fekete kávé egyik fajtája, ami a jól ismert „kotyogós“ kávéfőzőben készül. Napjainkban kissé háttérbe szorult az automata kávéfőző gépek mellett, de azért van pár helyzet, amikor nagyon is jó szolgálatot tud tenni. Erre is kitérünk még, de előbb nézzük meg, hogy milyen folyamat eredményeként kapjuk meg a nagy gőzölés és kotyogás közepette a mokkát.

A mokka története

1933-ra nyúlik vissza a mokka kávé története. Ekkor alkotta meg Alfonso Bialetti  olasz mérnök az első kotyogós kávéfőzőt, szépséges nyolcszögletű dizájnnal. Érdekes, hogy a akkori mosógépek működési elve adta az ötletet, bár léteztek már gőznyomásos technológiával készült kávégépek. De vajon hogyan kapunk az alulra töltött vízből a felső részben forró feketét? Az alsó tartályban elhelyezett vizet ha felforrósítjuk, akkor a zárt térben összegyűlő vízgőz hatására megnövekszik a nyomás, ami miatt tovább forrósodik a víz. A magas nyomás a csőben végződő, kávéval töltött szűrőn keresztül átnyomja a vízgőzt/vizet, ami kilúgozza  a kávét. A felső tartályban levő csőben van egy golyó, ami azt a jellegzetes kotyogó hangot adja ki, ugyanis a nyomás fel-le mozgatja, amikor a kávét átnyomja rajta.

Bialetti találmányát fia 1946 után terjesztette el igazán, amiből 330 millió kelt el világszerte.

A mokka kávé főzés trükkjei

#1 A kávé

A kotyogós főzéséhez is ajánlott frissen őrölni a kávét. Viszont érdemes durvább őrlésű, nagyobb szemcseméretű kávét használni, mivel elég magas a hőmérséklet és a nyomás a főzőben.

#2 A víz

Lágy vízből –> finomabb kávé készül. Ez a mokka esetében is igaz.

Mindig friss, oxigéndús hideg vizet szoktunk minden kávé főzéshez ajánlani, ez a mokka esetében sincs másképpen.

#3 A kávéfőző

A kotyogó mérete kulcsfontosságú, hiszen ez befolyásolja a kávé erejét és csertartalmát: minél kisebb, annál jobb. A csertartalmat – ami a kávé kesernyés ízét eredményezi – azzal is csökkenteni lehet, ha a kávéfőzőt hamarabb levesszük a hőforrásról, mint az teljesen „kikotyogta“ magát. Egy kávébab-mintás pink tetszene, vagy inkább a klasszikushoz húz a szíved? Itt megtalálod a leginkább hozzád illőt: https://x-presso.hu/kavefozo-gepek-140/uj-gepek/kotyogos

A kotyogós előnyei

A mokka kávéfőzés előnye, hogy maga a kávéfőző olcsó és egyszerű szerkezet. Nem sok teendő van a karbantartásával és a meghibásodás lehetősége is minimális. Éppen ezért alkalmas legénylakásokban, hétvégi házakban, vagy szállókon, kollégiumban. Egy jó kis sátoros kiruccanás során, akár az erdő közepén, tábori gázfőzőn is elkészíthető vele a friss kávé. Kis helyen elfér, ezért könnyen magunkkal vihetjük kedvenc őrölt kávénkat és a kotyogóban bármilyen hőforrás, városi legendák szerint, akár egy jól felhevített vasaló talpának segítségével is, elkészíthetjük a kávénkat.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email