• laci@kaveslaci.hu
coffee-2771683_1920

Fűszerezd meg az életed! Kávé egy csipetnyi pikantériával.

Kávé egy csipetnyi pikantériával.

A fűszerek gyógyítanak, extra ízt adnak, és kellemes emlékeket, érzéseket idéznek fel. A tejen és a különböző édesítőszereken túllépve más módja is van annak, hogy izgalmasabbá tedd reggeli kávé rituáléd. Egy leheletnyi fahéj, és a hideg, komor téli napok könnyebben indulnak. Egy csipetnyi kardamom, és nyáron, a napsütéses teraszon üldögélve egy egzotikus török kávézóban érezheted magad. Megéri kipróbálni!

Egy kis fűszertörténelem…

Ételeink és italaink fűszerezése majdnem egyidős az emberiséggel. Az ősemberek feltehetően fűszernövények leveleibe csomagolták a húsokat, először tartósítás, később ízesítés céljából. Az ókori görögök és rómaiak rengeteg gyógy- és fűszernövényt fogyasztottak, melyeknek pozitív egészségügyi hatásait is ismerték: a kömény, a sáfrány, a koriander és a menta használata mindennapos volt számukra. Az időszámításunk előtti 4. században Theophrasztosz, „a botanika atyja”, híres természettudós két tanulmánykötetet is írt, melyekben több mint 600-féle fűszer- és gyógynövényről szerzett ismereteit foglalta össze. A fűszerek az ókori és középkori kereskedelem legértékesebb termékei voltak.

Kezdjük az alapoknál! Hogyan csináld?

Ne gondolj semmi bonyolultra! A fűszerek alapvetően kétféle módon kerülhetnek bele az italba. Vagy a kávéőrleménybe kevered őket, és úgy főzöd le (csak óvatosan, nehogy kárt tegyél a gépben!), vagy már elkészített feketéd utóízesítőjeként alkalmazod. Egyesek a tejhez adják hozzá a fűszereket, és úgy főzik fel (ez az a módszer, amit én nem javaslok).

Fűszerezd meg az életed! 3 egyszerű tipp kezdőknek

1#Ha nem tudsz lemondani az édeskés ízről, de nem szeretnél cukrot használni, egy kis fahéj vagy vanília(rúd) jó szolgálatot tehet.

2# Az erősebb ízvilágot kedveled? A bors és a chili a hűvösebb napokon belülről melegít fel!

3# Az intenzív, földes aromák szerelmeseinek kezdetben a kardamom, a gyömbér vagy a kurkuma lesz a legjobb választás. Nagyon erős fűszerek, úgyhogy csínján bánj velük!

Ha a hagyományos kávéhoz szoktál, először csak egyféle fűszert használj! Később már bátran kísérletezhetsz az ízekkel, és akár egyedi kombinációkat is létrehozhatsz.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email