• laci@kaveslaci.hu
barista-beans-brew-1549705

Kávéfőzés barista módra: Vízlágyító és víztisztító eszközök

Kémiaórán megtanulhattad, hogy „a víz nem más, mint egy színtelen, szagtalan és íztelen folyadék”. Ha ebből indulsz ki, úgy tűnhet, hogy teljesen mindegy, milyen vízzel főzöd a kávét…

Olvastad az előző cikket? Akkor jól tudod, hogy egyáltalán nincs így! Összefoglalva, a csapvíz szűrése kettős célt szolgál: egyrészt finomabbá teszi a kávé ízét és javít az ital állagán, másfelől megvédi a kávéfőző gépet a makacs vízkőlerakódástól. Vizsgáljuk meg közelebbről, milyen lehetőségeid vannak a víz lágyítására és tisztítására!

Víztisztító berendezések – nem csak kávéhoz

A vízvezeték hálózatra csatlakoztatható berendezésekről nem beszélnék sokat: családi házban működhet, de panellakásban való telepítése lehetetlen küldetés. Ami már érdekesebb számodra, az a helytakarékos, csapra szerelhető illetve a konyhapult alatt elhelyezhető háztartási víztisztítók. Ez nagyon fontos: víztisztító ≠ vízlágyító! Előbbi eltávolítja a káros anyagokat, ugyanakkor a vízkeménységért felelős kalcium- és magnéziumsók mennyiségét nem csökkenti. Azért, hogy a bérbe adott kávégépeket megóvjuk a korai meghibásodástól, kabinetes vízlágyítót szoktunk alkalmazni, melynek lényege, hogy a benne található műgyanta magához köti a vízben nehezen oldódó, ezért kiválást okozó magnézium és kálcium ionokat és vízben jól oldható, ezért kevésbé kiválást okozó nátrium ionokra cseréli őket (nem is mennék bele ennél jobban a fránya kémiába).

Kávéfőzés barista módra: vízlágyító szűrők, betétek

Egy profi vízlágyító szűrő kettős funkciót lát el: amellett, hogy megtisztítja a vizet a káros anyagoktól, meggátolja a kávéfőző vízkövesedését. Vízlágyítás + víztisztítás = mennyei íz, telt aromák, selymesen lágy crema.

Hogyan válassz?

Nézzük példának a Coffe X-Presso kínálatában megtalálható DELONGHI DLSC002 vízlágyító szűrőt, mely a gép víztartályába egyszerűen behelyezhető. Jó tanács: ne csak a márkára, hanem a kávéfőző konkrét típusára is figyelj oda! Ez a praktikus eszköz például a BCO 410/420 850/860 EK ECAM 21 ../ 22../ 24../ 26.. , ESAM 66 ../ 67../ 69.. De’Longhi kávéfőzőkkel kompatibilis, és 60 liter vizet képes lágyítani, illetve tisztítani (ez akár 1200 adag szuperfinom presszókávét is jelenthet). Ne felejtsd el a szűrőt néhány havonta lecserélni!

A cikk végére értem, azonban egy dolog kimaradt: legközelebb a víztisztító kancsókról fogok bővebben beszélni, ami úgy gondolom, önálló írást érdemel!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email