• laci@kaveslaci.hu
black-ceramic-coffee-mug-and-beans-745052

Ízesített kávék

A kávé szót hallva mindenkinek más ugrik be, hiszen számtalan módja és variációja van a kávé készítésének és fogyasztásának. Vannak akik a reggeli kávét azért isszák, hogy meglegyen a kezdő lendület, vannak akik ínyencek és számukra a kávéfogyasztás egyfajta szertartásnak számít. Annyi biztos, hogy a kávé illata, aromája még azoknak is nagyon élvezetes, akik nem kávéfogyasztók.

Ezt az élményt még különlegesebbé lehet tenni: ízesítések és aromák hozzáadásával.

Az illatok, ízek sok esetben emlékekhez kapcsolódnak. Egy külföldi utazás emléke, egy romantikus este hangulata… felelevenedik egy forró, illatos kávé mellett.

Hogy milyen módon készülnek az ízesített kávék, vagy hogyan tudod feldobni saját magad a kedvenc feketédet? Megtudhatod a ebből a cikkemből.

Pörkölés során ízesített kávék

A boltok polcain kapható ízesített kávékat, általában a pörkölési eljárás során turbózzák fel természetes, vagy mesterséges aromákkal. Az aromákat minden esetben a pörkölés után adják hozzá a kávészemekhez, mivel a magas hőmérsékletű pörkölés során az illékony aromák elvesznének, vagy  károsodnának. Kétféle módszerrel végzik az aromatizálást, még melegen, vagy teljes kihűlés után bepermetezéssel, illetve belekeveréssel. A nyitott pórusokon keresztül a kávé magába szívja az ízeket. Ezután következik az őrlés és az aromazáró csomagolás. A leggyakoribb ízesítések közé tartoznak a karamell, mogyoró, csoki, vanília, makadám dió, egyéb diófélék, gyümölcsízek és a mennyei ír likőr.

Otthon elkészíthető ízesített kávék

Ha a feketekávét vesszük alapul, akkor gyakorlatilag a tej hozzáadása is egyfajta ízesítésnek számít. A tej lágyítja a kávéaromát és a koffein sokkal lassabban szívódik fel tőle. Tejtermékek közül  tejszínnel és vajjal is tartalmasabbá tudod tenni a kávéd. Az aromás feketét kiválóan kiegészítik a tej és tejpótlók (a tejérzékenyek esetében).

Kaphatóak finomabbnál finomabb szirupok is, amivel egyidejűleg édesítheted és aromásíthatod a kávéd. Otthon is könnyedén el lehet gyümölcsökből, vagy fűszerekből készíteni a kedvenc szirupot. Akik nem szeretnének ezzel bíbelődni azok rengeteg kész gyári ízesítő szirup közül tudnak választani. Nézd meg nálunk milyen remek szirupok elérhetőek: https://x-presso.hu/kiegeszitok/izesito-szirupok

Fűszerek és alkohol

Ha már a fűszereknél tartunk, az is egy alternatívája az ízesítésnek. Fahéjjal, kardamommal, de még sóval is különleges ízvilágot alakíthatsz ki. Egy csipetnyi só tompít a kávé keserűségén, a kardamom kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvai feldobják a kávéd és kissé csökkentik a koffein stimuláló hatását. 

Alkoholos italokkal, mint például likőrökkel megspékelt kávéval megalapozhatsz egy szép estét. A Whiskey-től például füstös ízt kap, de a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt.

A kávét nagyon ízletessé tudja tenni a mogyorókrém, kakaópor, csokiöntet is.

Lehetsz akár klasszikus kávéimádó, vagy kísérletezős felfedező, érdemes kipróbálnod és érdekessé tenned egy-egy kávéélményt aromás, ízes változatokkal.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email