• laci@kaveslaci.hu
white-mug-on-coffee-maker

Egy méltatlanul elhanyagolt részlet: Milyen vízből készüljön a kávé?

Azzal rengeteget foglalkozunk, hogy milyen az ideális pörkölés, melyik a „legjobb” kávéfőző, vagy, hogy milyen kávébab fajtákból érdemes szemezgetnünk. A kávé vizének milyensége azonban már egy méltatlanul elhanyagolt, de annál fontosabb részlet. Azt gondolhatnád, hogy ez a kérdés „nem sok vizet zavar”… Pedig igenis, számít! Miért olyan lényeges a víz minősége? Vajon elegendő a csapvíz, vagy szükség van például szűrő berendezésre?

Szomjas ökörnek a zavaros víz is jó?!

Nyilván, a kávé ízének és zamatának szempontjából a legfontosabb tényező maga a kávé, az őrlés és a pörkölés, valamint a kávéfőző típusa. Az igényes kávéfogyasztók viszont azt is tudják, hogy az sem mindegy, milyen vizet használnak. A rossz minőségű víz kegyetlenül agyoncsaphatja a lefőtt ital ízét. Így hát, Te se érd be kevéssel! Ha a legjobbra törekszel, felejtsd el, hogy „szomjas ökörnek a zavaros víz is jó”.

A csapból is ez folyik…

Hazánkban szerencsére viszonylag jó minőségű vizet ihatunk a csapból, magas TDS (oldott anyag) tartalma azonban kávéfőzéshez nem a legoptimálisabb. Az Amerikai Specialty Kávé Szövetség által előírt 50-100 ppm-et igencsak túlszárnyalja. Egy másik ok, amiért a csapvíz nem a legmegfelelőbb választás, az a víz keménysége. A TV reklámokból már jól tudjuk, hogy a kemény víz a mosógép meghibásodásához vezethet. Ez a kávéfőző berendezésekre is ugyanúgy igaz. Ráadásul a kemény víz ásványianyag-tartalma (kalcium- és magnéziumsók) magas, így a kávéból nem tud annyi szárazanyag kioldódni, ami az ízre is hatással van. Éppen ezért bizonyos palackozott ásványvíz fajták szintén felejtősek.

Akkor milyen vizet használj?

Az alacsony ásványianyag-tartalmú, klórmentes, lágy víz a legmegfelelőbb. A baristák és kávészakértők (köztük én is) leginkább a vízszűrő berendezésekre, esetleg a lágyabb típusú ásványvizekre esküsznek. A desztillált víz is szóba jöhető alternatívának tűnhet, ellenben túlzott „sterilitása” lévén ez sem jó választás. Az ideális kalcium-oxid-tartalomnak – mely testes ízt kölcsönöz az italnak – valahol 40 és 80 mg között kell(ene) mozognia literenként. Kémhatást tekintve semleges, 6,5-7 pH értékkel érdemes próbálkozni, ami sem nem savas, se nem túlzottan lúgos.

Mi lehet a megoldás?

Az általunk bérbe adott, karos kávégépeket kizárólag professzionális, műgyanta alapú vízlágyítóval üzemeltetjük, és, ahol szükség van rá, ott extra fizikai szűrőket is alkalmazunk. Vízlágyító szűrők, betétek segítségével saját otthonodban Te is megóvhatod automata kávéfőződet a vízkőlerakódástól, ráadásul a rossz minőségű, kemény víz nem fogja elrontani kedvenc fekete italod ízét.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email