• laci@kaveslaci.hu
cold brew

Mi az a cold brew?

Mostanában egyre nagyobb divat a cold brew fogyasztása, – ám még nem annyira elterjedt, mint a forró kávé. Fontos felhívnom a figyelmed, hogy a cold brew nem egyenlő a jeges kávéval, mely forró kávé jéggel szervírozva, előbbi pedig egy hideg áztatási folyamat eredménye.

Hogyan készül?

Míg a forró kávénál a víz hőmérséklete és a rövid idő a fontos, addig a cold brew-nál a rászánt idő a leglényegesebb faktor: jellemzően 12-24 órára áztatjuk be a kávét, ezzel az eljárással pedig ugyanaz az alapanyag egy teljesen másik arcát mutatja: egy más ízvilágot tár eléd.

 Arra azonban figyelned kell, hogy ilyenkor ajánlatos több kávét használnod, pontosan a megváltozott hőmérséklet miatt!

Kevesebb koffeint tartalmaz?

Lehet, hogy ez egy kényes kérdés, hiszen kávé és kávé között is hatalmas eltérések jelentkezhetnek, de általánosságban azt mondhatom, hogy a hideg áztatási folyamat hatására kevesebb koffein oldódik ki a kávéból – még úgy is, hogy sokkal több ideig áztatjuk, mintha forrón innánk a kedvenc italunkat. Node! Ez meg csak akkor igaz, ha ugyanannyi kávét használunk a cold brew eljárás során, mintha forrón áztatnánk a kávét. Viszont,  mivel a cold brew eljárás több kávét igényel – jellemzően 2x, 2,5x annyit, mint a forró folyamatoknál –, ezért a koffeintartalom is megnövekszik.

A kávé új íze

Az eltérő hőmérsékletnek köszönhetően a hidegen áztatott kávénak az aromája is megváltozik:

  • a sokak által nem kedvelt kesernyés íz eltűnik,
  • ráadásul eltérő ízkarakterek is megmutatkozhatnak.

Ennek az az oka, hogy mivel nincs magas hőmérséklet, ezért a savak kevésbé oldódnak ki. Ugyanz a helyzet a többi összetevővel is: másképp reagálnak a változásokra.

Na ez az ami miatt azok is bátrabban fogyaszthatják a cold brew-t, akik gyomorbántalmakkal küzdenek.

A cold brew kávé tehát nem az ördögtől származik, és mindenképpen érdemes egy esélyt adni neki, megtapasztalni.

+tipp:

A cold brew-t ugyanúgy ízesíthetjük, mint a többi kávés italt, legyen szó tejről vagy édesítőtermékekről.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email