Emlékszem, először egy eldugott budai kis kávézóban kaptam kézhez életem első Latte art kávéját. Egy kicsit még sajnáltam is elfogyasztani, tönkretéve ezzel a barista művét – viszont egy művészi kávékölteménnyel a kézben ráébred az ember, hogy a kávé jóval több, mint egy adag koffeinlöket.
Aztán kedvet kaptam hozzá, és otthon próbálkoztam mindenféle mintával: tulipánokkal, szívekkel, végtelen jellel és Mona Lisával. Az eredmény elsőre? Katasztrófa! Azonban nagyon rövid idő alatt belejöttem, és a kávé Michelangelojának éreztem magam. Összeszedtem neked a legfontosabb tudnivalókat, hogy Te is könnyen készíthess művészi alkotásokat.
Felejtsd el az olcsó tejet!
Ugye a tej három fő összetevője a cukor, a fehérje és a zsír. Ahhoz, hogy a tej szépen felhabosodjon, magas fehérjetartalomra van szükség – úgyhogy a szójatejet leszámítva a növényi eredetű készítményeket el is felejthetjük. Válassz magas fehérjetartalmú, lehetőleg biotejet! Persze a tökéletes tejhabról órákig lehetne regélni, de nyilván első körben ezt is inkább ki kell tapasztalni.
Második lépés: a gőzölés
Ehhez persze nem árt egy jó kávéfőző gép sem. Önts egy adag hideg tejet a tejeskannába (szakmai nevén “pitcher”-be), tisztítsd meg a gőzcsapot, majd mártsd a tejbe úgy, hogy a vége épp csak a tej felszíne alatt legyen. Ha már hallod a jellegzetes “karcoló” hangot, merítsd a gőzcsapot mélyen a tejbe, és forgó mozgással kezdd meg a habosítást. Nagyjából 60°C-ra kell felhabosítani a tejet – ehhez nem kell hőmérő, elég, ha a pitcher fala már túl forró ahhoz, hogy szabad kézzel meg tudd fogni.
Kezdők mintája: a szív
Nem kell azonnal tájképet festeni tejhabbal – már csak azért sem, mert nagyjából 30 másodperced van, míg a hab újból szét nem folyik. Első körben végy egy különleges csészét, és töltsd meg félig presszó kávéval. Fogd a keskeny csőrű kancsódat, tartsd 5 cm-re a presszótól, majd gyors tempóban öntsd rá a tejhabot nagyjából a csésze feléig. A folyamat végén engedd egy kicsit lejjebb a kancsót, majd egy határozott mozdulattal öntsd még gyorsabban a habot. Ettől a krémes kávé közepén kör alakban “feljön” a tejhab.
Emeld feljebb a kannát, és a megmaradt kis tejjel, egy határozott mozdulattal húzz végig egy csíkot a körön. Gratulálok, kész is az első Latte Artod!