• laci@kaveslaci.hu
kávébab

Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Ez most komolyan egy állat végbélterméke?

Ha egyszerűen akarnék válaszolni, azt mondanám: igen. De, hogy pontosítsak, nem egy az egyben AZT isszuk meg, illetve nem olyan formában, ahogyan azt Te elsőre gondolnád.  Az indonéz cibetmacska (közönségesen pálmasodró) imádja a kávébabot, csak egy a bökkenő: kedvenc csemegéjét képtelen normálisan megemészteni. A szemek így épek maradnak, melyekből alapos mosás, gondos szárítás és pörkölés után igazi ínyencség születhet.

Mégis mi kerül rajta ennyibe?

Nem véletlen a fenti összehasonlítás. A szarvasgomba nem terem meg akárhol, borzasztóan kényes növény, és megtalálni is igen költséges feladat: egy ilyen célra kiképzett jószág ára több százezer forint körül mozog. Visszakanyarodva a Kopi Luwakhoz: az alapanyag egyfajta előzetes minőség-ellenőrzésen esik át a bundás jószág jóvoltából. A cibetmacska csakis a legkiválóbb, tökéletesen érett kávészemeket hajlandó elfogyasztani. A „végtermék” begyűjtése és a babok kiválogatása rendkívül időigényes, ugyanis kizárólag kézzel történik. Összefoglalva: ritka is, különleges is, ez már jócskán elegendő indok ahhoz, hogy méregdrága legyen.

Ami drága, az vajon jó is?

Személy szerint én nem kóstoltam a Kopi Luwakot, és a lentebb leírt okok miatt soha nem is szeretném. Az ital ízével kapcsolatos, interneten olvasható vélemények eléggé pozitívak, ami meglepő, hiszen alapvetően egy gyengébb minőségű indonéz kávéról van szó. A legtöbben lágy, kellemesen édeskés italként írják le ezt a luxusnedűt, enyhe csokoládés lecsengéssel. Egyesek szerint a cibetmacska bélrendszerében található enzimek enyhítik a kesernyés ízt és mérséklik a savasságot. A kávé jellegzetes aromáját vélhetően  az állat speciális, pézsma illatú olajat termelő mirigyeitől kapja.

A Kopi Luwak valódi ára…

Szakértők szerint a piacon kapható termékek jó fele „silány hamisítvány”, vagyis nem vadon élő állatoktól származik (még akkor sem, ha a címke pont az ellenkezőjét állítja). A macskákat befogják, vagy elkezdik tenyészteni, nem éppen kellemes és természetes körülményeket biztosítva számukra. Egy apró ketrecben töltik mindennapjaikat a saját ürülékükben dagonyázva, és addig tömik őket kávébabbal, míg szinte bele nem pusztulnak.

Az egyoldalú táplálkozás miatt legyengülnek, és még ha néhány év múlva vissza is kerülnek természetes közegükbe, akkorra már teljesen életképtelenné válnak.

Most komolyan, megér ez egy csésze kávét?!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email