• laci@kaveslaci.hu
kávézacc

Kávézacc? Gondold át, hogy tényleg ki akarod-e dobni!

A kávézacc 4 praktikus felhasználási módja

Egy átlagos magyar kavéfogyasztó naponta 2-3 csészével iszik meg kedvenc feketéjéből. Ez tetemes mennyiségű zaccot jelent, mely az esetek többségében a kukában végzi. Pedig a kávézacc legalább annyira értékes, mint maga a lefőzött ital… Nem pörget fel ugyan, de a lakásban és a ház körül óriási hasznát veheted.

Nekem mindegyik tipp szuperül bevált!

#1 Szagtalanítás

Ha friss hagymát vagy fokhagymát aprítasz, vegyél elő egy kis adag zaccot, és alaposan moss vele kezet. A zavaró szag máris eltűnt! Ez a hűtőszekrényben és a fagyasztóban ugyanúgy működhet. Vagy fogj egy régi harisnyát, zoknit, és töltsd tele zaccal. A cipődbe vagy a ruhásszekrényedbe helyezve a kis csomag gondoskodik a hosszan tartó szagtalanításról!

#2 Takarítás kávézaccal

Ha a természetes tisztítószerek híve vagy, és nincs kedved egy örökkévalóságig, durván súrolni, a kávézaccot imádni fogod! Tegyél egy-két teáskanállal a mosogatószivacsra, hogy eltávolítsd a makacs, zsíros szennyeződéseket. A sütő, a tűzhely és a konyhapult tisztítása innentől kezdve szintén gyerekjáték!

#3 Felhasználás a kertben

Természetes savassága, nitrogén- és foszfortartalma miatt kiváló tápoldat készülhet belőle olyan kerti- és szobanövényeknek, mint a hortenzia, a rózsa vagy a százszorszép. Csak szórd a zaccot a gyökér köré, és óvatosan vegyítsd el a földdel. A műveletet 10-14 naponta érdemes megismételned, ennél gyakrabban viszont semmiképpen, mert a növény a túlzott savasság miatt elpusztulhat! A kávéban található különböző vegyületek, például a koffein és a diterpének rendkívül mérgezőek a rovarok számára. A zacc a komposzt összetevőjeként felgyorsítja az érési folyamatot és gondoskodik a plusz tápanyagról.

#4 Gyertya házilag

Olvaszd fel a viaszt (egy régi gyertyát is „beáldozhatsz”) gőzfürdő felett, majd öntsd bele a negyedét a tartóba, melyben előzetesen elhelyezted a kanócot (figyelj arra, hogy bírja a magas hőmérsékletet). Jöhet egy réteg kávézacc, utána megint viasz és megint zacc, míg el nem fogynak az összetevők. Ha kihűlt, nincs más dolgod, mint meggyújtani, és élvezni a lakásban terjengő isteni kávéillatot.

Ugye megmondtam: mostantól kétszer is meggondolod, hogy tényleg ki akarod-e dobni a kávézaccot!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email