• laci@kaveslaci.hu
cafe-caffeine-coffee-coffee-machine

A kávéfőzés története II. – Az olasz kávégépek

Hmm, az olasz kávé. Sokan csakis erre esküsznek. De vajon tudják, pontosan mit jelent? Az egészen biztos, hogy az olasz kávé nem az alapanyag származási helyéről vált híressé. Meglepődtél? Még egy ok, amiért érdemes a cikket elolvasnod! A kétrészes sorozat második fejezetében az olasz kávé(gép) történetéről mesélek. Tarts velem, izgalmas lesz!

Amit már az elején fontos tisztáznunk…

Itáliában nincsenek ültetvények, a kávét importálják. Tehát nem Olaszországból származik! Aki ezért a kávéért rajong, lényegében a különleges technológiai eljárás szerelmese. Itt elsősorban a pörkölésről, az őrlésről és a főzés módjáról van szó. Ez az, amiért Olaszország már hosszú idő óta a kávé fellegvára.

Aki mindent megváltoztatott: Angelo Moriondo

Olaszországban az „igazi kávét” leginkább az eszpresszó jelenti.

Kizárólag üresen, utóízesítés és tej nélkül!

Angelo Moriondo az 1884-es torinói kiállításon debütált nagy nyomású gőzzel működő kávégépével. Az „eszpresszó” kifejezés egyébként az eljárás sebességére utal. A technológia segítségével lehetővé vált gyorsan, mégis magas minőségben kávét előállítani. Moriondo csupán néhány prototípust készített, melyek sohasem kerültek kereskedelmi forgalomba, és igencsak finomításra szorultak.

Akik továbbvitték az ötletet: Luigi Bezzera és Desiderio Pavoni

Luigi Bezerra 1901-ben szabadalmaztatott találmánya hasonló elveken nyugodott. A Tipo Gigante egy óriási kazánból, kifolyócsapokból és egy zárt csőrendszerből állt. Ez a masina sokkal frissebb és karakteresebb ital előállítására volt képes, ízében és aromájában már jobban hasonlított a mai presszókávéra. Desidero Pavoni tovább dolgozott a gépen, melyet 1906-tól kezdve sorozatban gyártott és értékesített. Ideal nevű kávégépe azonban még mindig nem volt az igazi…

Az olasz kávégépek tökéletesítője: Giovanni Achille Gaggia

A megfelelő nyomás elérése érdekében beiktatott rugós csapszelepnek köszönhetően már alacsonyabb hőmérsékleten (forráspont alatt) lehetett kávét főzni. Ez azért (is) volt jó, mert a kesernyés ízért felelős csersavak csak mérsékelve oldódtak ki az elkészült italból. Az új eljárási módnak hála, teljesen véletlenül jelent meg a crema a kávéital tetején, amit ma is annyira imádunk.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email