• laci@kaveslaci.hu
aroma-artistic-blur-brown-coffee

Még a kávé is magyar! (pont annyira, amennyire olasz)

A magyar leleményesség határtalan. Ezt bizonyítja az a rengeteg találmány, melyek egytől-egyig jelentősen átformálták világunkat. Az első golyóstoll, a szódavíz, a C-vitamin, a biztonsági gyufa, sőt, még a villanykörte és a léghajó alapötlete is hazai feltaláló fejéből pattant ki. És itt van az aromazáró csomagolás és az automata eszpresszó gép is…

Az igazi presszókávé ősatyja: Illy Ferenc

Illy Ferenc 1892-ben, Temesváron látta meg a napvilágot. Édesapja magyar, édesanyja német származású. 22 évesen külső kényszer hatására katonának áll, majd a háború után beleszeret egy gyönyörű olasz zongoratanárnőbe, akit elvesz feleségül. Triesztben marad, ahol rátalál második szerelmére: a kávéra. Kakaóval és kávépörköléssel foglalkozó cégeknél kezd el dolgozni, melynek köszönhetően megleli valódi szenvedélyét és hivatását.

1933: megalakul az illycaffé

A Hausbrandt cég alkalmazottjaként Illy Ferenc keze igencsak meg volt kötve. Ezért úgy döntött, nem vár tovább, és végre a maga ura lesz. 1933-ban megalapítja saját vállalkozását, az illycaffé-t. 1956-os halála óta a cég generációról generációra száll.

1934: az Illetta forradalmasítja az olasz kávézást

Habár kávégép már a 19. században létezett, a világ első automata eszpresszó kávéfőzője magasan túlszárnyalta elődjeit. Az Illetta névre hallgató, modern megjelenésű csúcsmasina gőz helyett nagynyomású levegőt használt, melyet még forráspont alatt hevített fel. Az eredmény: teltebb és lágyabb ízvilág, az elkészült ital pedig néhány másodperc alatt már fel is szolgálható.

Milliódolláros szabadalom: az aromazáró vákuumcsomagolás

Illy egy kikötői kávéraktárban dolgozik, amikor beugrik neki a korszakalkotó ötlet: mi lenne, ha a kávészemek tovább megőriznék ízüket és aromájukat? A magyar származású kávészakértő nem sokat tétovázott, neki is állt terve megvalósításának. A légmentesen záródó fém dobozban a levegő helyére nitrogén került, így biztosítva a frissességet. Sajnos a módszer nem volt 100%-ban tökéletes: a nemkívánatos mellékíz kiküszöbölése érdekében csakis a legkiválóbb minőségű kávészemek kerülhettek az aromazáró csomagolás belsejébe. Illy azonban eleget tett ennek a kritériumnak. A technikai innovációnak köszönhetően már a világ legtávolabbi pontjaira is zamatos kávét lehetett szállítani.

Még a kávé is magyar?

A magyar gyökerekkel rendelkező üzletember kávé iránti szenvedélye nem ismert határokat. Rengeteget tett azért, hogy mi, vérbeli kávérajongók, minőségi olasz nedűt kortyolgathassunk, mely hosszú ideig megőrzi eredeti aromáját.

Köszönjük Neked, Illy Ferenc!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email