• laci@kaveslaci.hu
close-up-of-coffee

Kávéfőző típusok I. – Melyiket válasszam? Eszpresszó, automata, gőzkaros, kotyogós.

Elromlott, elkopott, vagy egyszerűen csak unod? Ha új kávéfőző/kávégép vásárlására adod a fejed, egyből egy tucatnyi kérdéssel találod majd szemben magad. Te viszont jól szeretnél választani, mi több, tökéletesen! Rengetegféle kávéfőző létezik, ami azért nagyszerű, mert ízlésednek, elvárásaidnak és anyagi lehetőségeidnek megfelelően Te is megtalálhatod a kedvencedet.

Hagyományos eszpresszó kávéfőző

A legtöbb háztartásban ilyen típusú gépet használnak. A hagyományos, nagynyomású eszpresszó kávéfőző a vizet körülbelül 10-15 baron, 85-90 fokig hevíti. (legalábbis ez van ráírva a gépekre… de megjegyezném, hogy a 15 bar valószínűleg már távol áll az igazságtól, hiszen ilyen nagy nyomáson már elég „érdekesen” tudna üzemelni). Ha tökéletes ízvilágú feketére szomjazol, mindenképpen szemes kávét vásárolj, és szerezz be erre a célra egy külön kávéőrlőt. A végeredmény egy sűrű, krémes és erős nedű, ami kiváló napindító. Persze a minőség nagyban függ a kiválasztott gép márkájától és árfekvésétől.

Javasolt márkák, ha többre vágysz: Gaggia, Saeco, Jura, De’ Longhi, Sage

Automata kávéfőző

Az egyik legdrágább alternatíva, de az egyedi beállításoknak köszönhetően saját szájízednek megfelelő nedűt készíthetsz vele. Az automata kávégép a tartályba helyezett egész kávészemeket frissen őrli meg. Többféle kávéital főzésére alkalmas, egyetlen gombnyomással szinte tökéletes végeredményt kapunk. Habár a legtöbb típus automata öntisztítóval rendelkezik, nem szabad megfeledkezned a rendszeres karbantartásról (ilyen például a tejtartály és a fúvókák tisztítása). Ennek elmulasztása idő előtti meghibásodáshoz vezethet!

Karos kávéfőzők

Ha kávéházi élményre vágysz, és elegendő türelemmel rendelkezel, ez lesz a Neked való masina! A kávékészítés valódi rituálévá válik, és egyben lehetőséged nyílik a kísérletezgetésre. A gőzkar segítségével ínycsiklandozó tejhabot is varázsolhatsz elkészült italod tetejére. Ha a gépet nem tudod vízhálózatra kötni, otthonra vagy kisebb irodába víztartályos verziót is választhatsz. Javasolt márkák: Futura, La Pavoni, Sanremo.

A retró kotyogós

Ezt tényleg akkor, CSAKIS AKKOR ajánlom, ha kizárólag a túlélésre játszol. Őszintén bevallva, még a drágább, 15-20 ezer forint körüli mokkakészítők sem közelítik meg a fentebb felsorolt komolyabb kávéfőző gépeket. A két előny, ami a kotyogós mellett szól: olcsón beszerezhető és nem kell sokat tökölni az eszköz karbantartásával. Meg persze a meghibásodás esélye is minimális. De tényleg csak ennyi!! A kotyogóssal lefőzött kávé sokszor kesernyés, égett ízű, bár az is igaz, hogy még a halottat is felkelti álmából.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email