• laci@kaveslaci.hu
coffee-couple-fika

Kávékultúra: Svédországban a fikázás dívik

Hogyan kávéznak a svédek? Mit is jelent a fika (ejtsd: fíka)?

Ahány ország, annyi kávézási szokás

A skandinávok életstílusa és életszemlélete sejtjük, hogy sok dologban különbözik a magyarokétól, na de hogy a kávéfogyasztásuk is? Igen! Skandinávián belül Svédországban elengedhetetlen része a napnak a fika, ráadásul minimum kétszer is hódolnak ennek a szokásnak.

A fika eredete

A fika egy tipikus visszafelé történő kifordítása a kaffi, kávé jelentésű svéd szónak amely a kaffe szó régies változata. Nyelvtanilag nem csak főnévi, hanem igei alakja is van: ugyanúgy használják a délutáni fika kifejezést, mint azt, hogy éppen fikáznak, azaz kávéznak. És hol is tennék mindezt, ha nem a fikben, azaz kávézóban?

A fika, ami nem az orrüregünkben terem

A magyar nyelvbe átültetve egy teljesen más jelentéssel bír az a szócska, melyet svédesen nyújtott i betűvel kell ejteni.

Klasszikus fika

Svédországban nincs konkrétan meghatározott definíciója, ám mégis a kávézás köré épül fel. Jellemzően ha két barát, vagy egy társaság leül egy-egy kávé mellett beszélgetni, azt hívjuk klasszikus fikázásnak, melyhez a jó társaság, beszélgetések is társulnak, és remek kiegészítője lehet egy-egy sütemény is. Nincs meghatározott időtartama, fél órától több óráig is terjedhet az az időintervallum, ami lefedi a szócska jelentését. Svédországban pontosan ezért nem néznek rosszallóan az emberre, ha „csak” egy kávét fogyaszt több órás időtartam alatt egy kávézóban.

Széles jelentéskör

A fika jelentésköre manapság meglehetősen  széles:  akár egy-egy beszélgetést is hívhatunk így, gyerekek körében pedig a zsúrt nevezik fikának.  Néhány társadalmi csoport körében a fika hasonló az angol ötórai teázáshoz, ám a kávéimádó svédek biztosan nem hagynák ki az egyenletből a kávét.

Fika a munkahelyen

Magyarországon sokaknak nincs lehetőségük lazítani a munkaidő alatt, ám a fika erre is lehetőséget ad: a svéd munkahelyeken délelőtt és délután is leülnek a kollégák egy-egy fikára, melynek nem csak a kávézás a fő apropója, hanem az is, hogy kicsit jobban megismerhessék egymást, nem mellesleg pedig legalább 15-20 percre szusszanjanak a teendőik között.

 Ez a kis kávézási szokás arra is lehetőséget ad, hogy legyen szó akár üzleti megbeszélésről, akár romantikus találkozóról, a felek kevésbé érezzék feszélyezve magukat egy ilyen hétköznapi szituációban.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email