• laci@kaveslaci.hu
tej

Tejet a kávéba. Na de milyet?

A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

A tej alapvetően háromféle formában kerülhet a kávédba

#1 Gőzölt tej

Az első az, amikor a kávédat forró (gőzölt) tejjel öntöd fel. Most tekintsünk el attól az esettől, amikor a tej mindenféle előkészítés nélkül csak úgy a csészédben landol. A gőzölés során egyébként a tej édesebbé válik, mert magas hőmérsékleten jobban kioldódik belőle a tejcukor. Nagyon figyelj arra, hogy ne haladja meg a 65-70 °C-ot!

#2 Tejhab

Itt már aprócska légbuborékokat is találhatsz a tejben, és az állaga is jóval sűrűbb, krémesebb. Ha tudni szeretnéd, hogyan készül a tökéletes tejhab, olvasd el az erről szóló cikket.

#3 Tejkrém

Kevésbé habos, jóval vékonyabb réteg, melynek segítségével látványos minták, motívumok kerülhetnek kávéitalod tetejére (latte art). Miután elkezdted a habosítást, egy kis idő elteltével dugd vissza a pálcát a tej felszíne alá, hogy egy kisebb örvény keletkezzen, a buborékok pedig eltűnjenek. A végeredmény egy sűrű, de homogén állagú folyékony krém.

Hideget vagy meleget?

Ha biztosra akarsz menni, mindig hideg (hűtőszekrényben tárolt) tejet használj! Így megkönnyíted a saját dolgod, hiszen több időd marad az elkészítésre.

Tényleg a zsírtartalom számít?

Lehet, hogy meglepődsz majd rajta, de ha tejhabról van szó, a zsírtartalom nem sokat nyom a latba, csupán a végső íz jellegét határozza meg (a zsírosabb tej általában valamivel teltebb ízt ad). Ami az állag szempontjából igazán fontos, az a tej fehérjetartalma, mely a tökéletes végeredmény érdekében minimum 3% kell, hogy legyen.

Ha a tehén boldog, finomabb a kávé?

Akárcsak a tojásnál vagy a húsnál, az állattartás mikéntje itt is meghatározó tényező. Természetesen az sem mindegy, mivel táplálkozik a tehén, és milyen a takarmány minősége. Ha igazán finom tejet szeretnél inni, válaszd a háztáji, kisebb gazdaságokból származó termékeket.

Laktózmentes is jöhet?

Kókusztej, rizstej, zab- és mandulatej. Számos laktózmentes verzió található meg a boltok polcain és mindenki maga dönti el, melyik ízlik neki a legjobban. Habosításra viszont kizárólag a szójatej alkalmas, ugyanis ez tartalmaz egyedül megfelelő mennyiségű fehérjét.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email