• laci@kaveslaci.hu
tejkrém

BGE KVIK oktató videók: Tejkrém készítés

Az utolsó videóban az egyik legnehezebb, és egyben legizgalmasabb barista fogást mutatom be Nektek. A flat white évek óta szuper trendi kávéital, ha úgy tetszik, ez a modern cappuccino. Ahhoz azonban, hogy művészi alkotásokat – tulipánt, szívet vagy akár macskafejet – rajzolhass az ital tetejére, nem tejhabra, hanem eltérő állagú tejkrémre lesz szükséged (ez a latte art).

Ugyanaz, de mégis más

A tejhab és a tejkrém készítésénél a legnagyobb különbség az, hogy utóbbinál jóval kevesebb levegőt juttatunk a tejbe. A folyamat az elején még hasonló, sőt, mi több, szinte totálisan megegyezik. Itt azonban egy teljesen homogén, krémes állagú, tejszín sűrűségű anyagot kell, hogy kapjunk!

A tejkrém készítés helyes lépései

  1. Ezúttal se felejtsd el kiengedni a gőzkart!
  2. Öntsd bele a tejet a kiöntőbe, ahogyan a tejkrémnél tetted.
  3. Helyezd bele a gőzkart, a felszín alá (még ez is ugyanaz).
  4. És itt jön a különbség: a jellegzetes sistergő hang után ne várj sokat!
  5. Dugd vissza a cső végét, ezúttal mélyebbre, és forgó mozgással örvényeltesd a tejet (így az elején képződő makrobuborékokat mikrobuborékokká alakítod)
  6. Engedd ki újra a kart, és töröld le alaposan!

Majdnem elfelejtettem: iszonyúan fontos, hogy előbb a kávét készítsd el, és csak utána állj neki a tejkrémnek (pillanatok alatt szétválik, és ha már nem egy homogén állagú dologról van szó, nem igazán tudsz majd vele mit kezdeni).

Na, de mennyi ideig tart mindezt megtanulni?

Sajnos picit el kell, hogy keserítselek. A tejkrém készítés (és a latte art) nem olyan, amit egy egynapos gyorstalpalón elsajátítana az ember. Hetekig, hónapokig érdemes kitartóan gyakorolni, sőt, akad olyan is, aki hosszú évek alatt fejleszti ki a technikáját. Ha eljutsz odáig, hogy tökéletes a tejkrémed, csak utána jöhetnek a művészi rajzok.

Egy csinos kis szívecskét kanyarintani az ital tetejére – ezt bárki pár nap alatt képes megtanulni, de például egy tulipán már nehezebb dió.

Ezeknek a készségeknek a tökéletes elsajátítása nem egyik napról a másikra fog megtörténni, ugyanakkor megéri a rengeteg gyakorlást és fáradozást!

Ha elolvastad a cikket, akkor is érdemes megnézned a videót, mert a végén egy meglepetéssel készülök! Annyit elárulok, hogy nagyon egyszerűen INGYEN kávéhoz juthatsz.

tejkrém

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email