• laci@kaveslaci.hu
keto kávé

Ha nehezen indul a fogyókúra – ide a golyóálló kávét!

Sokunk fog fogyókúrába az ünnepek után és sokunk új évi fogadalma, hogy ledob pár kilót. De hogyan?

A napokban hallottam egy remek mondást, ami így szól: a nyári beach body télen készül. Ha sok volt a bejlgi karácsonykor és szilveszterkor se sikerült visszafognod magad az evés-ivásban, megértelek!

Ne ostorozd magad, tuti biztos lehetsz benne, hogy nem vagy ezzel egyedül. Azért is hoztam fel a témát, mert van egy remek ötletem számodra, amely sokat lendíthet a fogyókúrán.

Teavaj és keto kávé

Nagymamám korú emberektől hallottam, hogy a teájukba vajat a kávéjukba zsírt tettek, hogy az tartalmas, finom és egy teljes reggelit helyettesítő, kiadós ital legyen.

Tea és vaj

Hiába csapnál, a homlokodra, hogy ahá, innen ered a teavaj elnevezés, mert az valójában egy minőségi szintet jelöl a vajnál és minimum 80%-os zsírtartalmat feltételez. Továbbá történetét tekintve a teavajat inkább szendvicseken fogyasztották a délutáni tea mellé. Szóval igaziból nem belekerült a teába, hanem rá a szendvicsre, ezzel is jelezve, hogy ez az a szint, amit egy vajnak meg kell ütnie, hogy a délutáni tea mellé fogyassza az igen tisztelt társaság.

Viszont azt nagyon jól érzed, hogy valami tejzsírt akkor is tettek a teába és nem is tévedsz!

„A városiasodás, a jó módban élő polgári rétegek igényelték az ízlésüknek megfelelő, magas minőségű tejtermékeket. Az Angliából ismert ötórai tea intézményét ezek a társadalmi csoportok importálták a kontinensre is, és a délutáni teáikhoz édes tejszínt fogyasztottak. Olyan tejszínt, ami a legtöbbre értékelt, legfinomabb vajak előállításának is az alapanyaga volt” – állítja Surányi Béla agrártörténész.

Mit tud a ma méltán oly népszerű keto kávé?

Az mindenki számára teljesen természetes, hogy a kávéhoz zsírtartalmú tejet vagy tejszínt adunk. A keto kávé egy kicsivel tovább merészkedik: a golyóálló kávéként is ismert napindító ital többek között olyan hozzávalókat tartalmaz, mint a biovaj, az MCT olaj vagy a kókuszzsír.

A keto kávéval csupán annyi a baj, hogy egyelőre kevesen ismerik. Pedig nemcsak fogyaszt, de olyan energia löketet is ad, hogy délig eszedbe sem jut az éhség vagy a fáradtság szó… remekül jön ez így január elején, amikor újra visszaállunk a munkába és a karácsonykor felszedett plusz kilóktól is jó lenne minél előbb megszabadulni.

A golyóálló kávé receptjét egy Dave Asprey nevű amerikai úriember vitte tökélyre, az ő arcképét lehet a kávégép fölé tenni. Tibeti útja során azt tapasztalta, hogy az erős ital segíti a koncentrációban és energiát ad a hegymászáshoz.

Dave Asprey egyébként állítólag azóta 40 kg-tól szabadult meg minden egyéb diéta nélkül. 5 óra alvás bőven elegendő számára és az IQ pontjainak száma is jócskán megnövekedett.

Elsőre a keto kávé nehéz italnak tűnik, pedig diétázáshoz, időszakos böjtöléshez tökéletes!

Variációk keto kávéra

Az alapok a következők: minőségi kávé, biovaj/kókuszzsír/MCT olaj.

Talán ezt végigolvasva magad is rájöhettél, hogy ez nem éppen úgy fogyaszt, mint egy könnyű zöld tea. A keto kávé annyira gazdag tápanyagokban és energiában, hogy konkrétan a reggelit helyettesíti.

Így készítsd el, ha még csak ízlelgetnéd: főzz egy remek kávét és kevergess el benne két kávéskanálnyi kókuszzsírt. A kókuszzsírnak vagy kókuszolajnak finom édeskés íze van, ami pompásan passzol a kávéhoz.

Így készítsd el, ha belevágnál a tutiba: a kész kávédhoz adj hozzá 2 kiskanálnyi MCT olajat (kókuszolajjal is pótolható) és ugyanennyi biovajat majd keverd krémes állagúra egy turmixgéppel!

Egy másik bátor vállalkozás: a fűszeres keto kávé. Ehhez szükséged lesz egy kis kurkumára, fahéjra és egy kis kókusztejre is…

Olvadjon rólunk a zsír, mint a vaj

Értelemszerűen a rendszeres testmozgást és az egészséges életmódot nem fogja helyettesíteni, de kiegészítő diétás módszernek első osztályú – természetesen csak ha tényleg minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Ehhez a kávét mi biztosítjuk: https://x-presso.hu/

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email