• laci@kaveslaci.hu
kávéfőző eszköz

BGE KVIK oktató videók: Kávéfőzéshez szükséges eszközök

A sorozat első részében a kávépörkölés rejtelmeibe nyerhettél betekintést. Most azokat az eszközöket fogjuk átvenni, melyek egy tökéletes (eszpresszó) kávé elkészítéséhez mindenképpen szükségesek.

>> Ha érdekel a teljes videósorozat, kattints IDE! <<

#1 Kávéfőző gép

Az otthon készített videóban sajnos nem tudtam egy valódi, vízre kötős, nagyipari kávéfőzőt prezentálni, így egy víztartállyal működő verzió segítségével szemléltettem a dolgokat.

És egyből jöjjön is egy hasznos tipp! A tea és a kávé vizét a gép máshonnan nyeri. Értem ezt úgy, hogy a kávé mindig friss vízből készül, a teavíz viszont forralódik benne naphosszat. Amikor a nyári szezon után ősszel újra előkerülnek a teák, a hónapok óta nem használt víz bizony elég érdekes szagúvá és kinézetűvé tud válni. Éppen ezért érdemes minden nap vizet engedni a készülékből, így újratölti magát a rendszer, és ez nem fordul majd elő!

A bojler feladata, hogy a 90 °C-os vizet 9 bar nyomással eljuttassa a karba. Ha erre képes, megfelel az eszpresszó technológia kívánalmainak.

Egy kávéfőző gépben általában két mérőóra (barométer) található. Az első 0-3 barig skálázott, és azt mutatja, hogy a kazán milyen nyomáson van. Normál értéke 0,8 és 1,3 között mozog, az 1 bar körüli érték az optimális, így érhető el, hogy a készülék 90 °C-os vizet adjon. A másodikkal csak vízhálózatról működő típusokon találkozhatsz: alapállásban a vízhálózat nyomását láthatod, amikor használod a gépet, akkor pedig a pumpanyomás olvasható le róla. Ennek az értéknek mindig 9 barnak kell lennie, így főzhető eszpresszó technológia szerinti, jó minőségű ital.

#2 Gőzölő kar

Ha a gőzölő csövön vastagon áll a lerakódás, valószínűleg a vendéglátó egység, ahova betértél, nem igazán figyel oda a fontos részletekre (lehet, hogy nem itt kellene kávét innod?!).

#3 Zacckiütő

Ez lehet például egy őrlő alatti fiók, vagy akár egy asztali változat. A lényeg, hogy sokkal időtakarékosabb és elegánsabb megoldás, mint egy műanyag szemetesbe ütögetni a zaccot.

#4 Tamper

Célja, hogy kiszorítsa a levegőt az őrleményből. Figyelj oda arra, hogy a tamper jó minőségű legyen, és az is alapvető, hogy kávégéped karjához megfelelő típussal rendelkezz. Megjegyzés: ha nem akarod tönkretenni az asztalt, egy tamper állvány vagy gumipad nagyon hasznos tud lenni!

Kávéőrlő, tejkiöntő, ecset, hőmérő és barista kendő… ezekről a praktikus eszközökről is beszélek a videóban, ha kíváncsi vagy, tarts velem! 😉

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email