• laci@kaveslaci.hu
espresso

BGE KVIK oktató videók: Espresso készítés

Elérkeztünk ahhoz a videóhoz, melyben végigvezetlek a tökéletes espresso készítésének a lépésein. Ha az összefoglaló blogcikk elolvasása helyett inkább megnéznéd, mindez hogyan zajlik a gyakorlatban, kattints IDE!

>> A 6 részes videósorozat INNEN érhető el. <<

Néhány gondolat a karról

Ha túlságosan be lehet húzni, több mint valószínű, hogy a gumi kopott, elhasználódott, ezért nem zár megfelelően. Ez azért hatalmas probléma, mert így már nem lehet vele jó minőségű kávét készíteni!

Valaki úgy oktatja, hogy a zaccot benne kell hagyni a szűrőben. Véleményem szerint ezt akkor érdemes megtenned, ha tudod, hogy a gép folyamatosan üzemelni fog, tehát 5-10 percen belül várhatóan betoppan legalább egy vendég. A zacc így sokkal jobban megtartja a meleget… Ha hideg karban próbálunk meg kávét készíteni, a hűvös fém akár 50-60 °C-ra is lehűtheti az amúgy optimálisan 90 °C-os vizünket. A crema nem lesz megfelelő, valamint a csészébe kerülő ital hőmérséklete sem elégíti majd ki a vendégek igényeit. Ami még nagyon fontos, az a kar tisztán tartása. A belsejében képződött makacs lerakódástól ugyanis kellemetlen, keserű ízű lesz a végeredmény. Ha a kar már forró, tiszta (és száraz), csak akkor mehet bele az őrlemény!

Ma a legnépszerűbbek a direkt karba őrlő készülékek – azért nagyszerű találmány, mert a kávé szuperfriss marad, egyetlen percig sem áll egy tartályban, közvetlenül a kehelybe kerül, és már készülhet is belőle a csodás, ébren tartó nedű.

Tamperelés: csináld jól!

Először is érdemes enyhén megkocogtatni a tartályt, hogy elegyengessük az őrleményt, azaz egy nagyjából vízszintes felületet kapjunk. A helyes tamperelést úgy oktatják, hogy 20 kg-nyi nyomást szükséges hozzá kifejteni. Na, most, ezt senki sem fogja tudni vagy érezni, ha mégis, mindenképpen jár tőlem a megérdemelt tapsvihar. J Én inkább úgy fogalmaznék, hogy nem megölni kell a kávét, hanem kiszorítani a levegőt az őrleményből. Tehát nem tiszta erőből „kinyomni belőle a szuszt”, hanem szépen, egyenletesen elvégezni a műveletet. Ja, és ne felejtsd el leseperni a felesleges őrleményt a tartály széléről valamint az oldalsó fülekről!

Egy kihagyhatatlan lépés: az öblítés („royal flush”)

A kávé készítésének befejezésekor egy rövidke pillanatra vákuum keletkezik, ami a zacc egy részét visszaszorítja a fejbe. Ha ez benne marad, bizony eléggé – hogy is mondjam – gusztustalan lehet a végeredmény a következő adagokat illetően. Ezt elkerülendő, én két öblítést is szoktam végezni – egyet a kar felhelyezése előtt, egyet pedig annak levétele után. Fogadd meg Te is ezt a hasznos tanácsot!

Szeretnéd megtudni, hogy mikor tökéletes az őrlemény, illetve a lefőzött ital?

Kíváncsi vagy arra, milyen fontos mozzanatai vannak még az espresso készítésnek?

Profi tippek és tanácsok a videóban!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email