• laci@kaveslaci.hu
kiskanál

Hiába a cukor, kell a kavarás is!

Szürreális, mégis elgondolkodtató: mi lenne, ha az étteremben nem kapnánk evőeszközt? Vagy olyat helyeznének a tányérunk mellé, mellyel gyakorlatilag képtelenség normálisan elfogyasztani az ételt. Te meg tudnád enni a levest villával? És mi történik akkor, ha annyira taszító külsejű (koszos, karcos, ütött-kopott, műanyag) az étkészlet, hogy rápillantva még az étvágyunk is elmegy?

Talán túlzó hasonlat, mégis, a lényeg benne van.

Jobb, ha ezt egy életre megjegyzed: a kávé felszolgálásánál a kiegészítők is létfontosságú szerepet játszanak!

4 egyszerű dolog, amiről Neked sem szabad megfeledkezned

1# Kávéscsésze alátéttel

Nem műanyag pohár vagy bögre! A jópofa smiley-s és Mickey egeres szettek is maradjanak csak otthon, a konyhaszekrényben. Egy (igényes) vendéglátó egységnél jobb, ha egy egyszerű fehér porcelán vagy áttetsző üveg csészében kínáljuk a kávét, melyet előmelegítünk. Erre diszkrét formában akár az étterem logója is rákerülhet, de semmi csicsa. Ja, és az alátétről se feledkezz meg! Megjegyzés: ebben a cikkben elsősorban az eszpresszó eszcájgját tárgyaljuk. Ha például jegeskávé vagy latte macchiato a szóban forgó kávéital, akkor mindjárt más a helyzet: ilyenkor a magas falú üvegpohárnak kell előkerülnie.

2# Kiskanál

A csésze füle mellé, jobb oldalra kerül a kiskanál. A mokkás- és teáskanál nem összekeverendő! Amennyiben rozsdás vagy vízköves, jobb, ha azonnal a kukába dobod, és haladéktalanul újra cseréled. Ezt hosszú ideig elkerülheted, ha gondot fordítasz a minőségre, és lehetőleg nem alumíniumból, hanem acélból készült változatot vásárolsz. Felszolgálásnál a kanalat még véletlenül se rakd bele a csészébe!

3# Tálca

Nyilván nem kell, hogy aranyból vagy ezüstből készüljön J, de legyen esztétikus, igényes és TISZTA! A rozsdamentes kivitel itt is óriási előnyt jelent.  A csúszásmentes verzióról nem is beszélve. A kávét asztalkendővel letakart tálcán visszük ki a vendégnek.

4# Szalvéta és keksz

A szalvétán nincs mit ragozni. A hagyományosnál kisebb méretű, lehet logózott, vagy egyszerű fehér. Az édes keksz „falatka” (petit four) nem kötelező elem, de erősen ajánlott! Ez egy apró figyelmesség, mely széles mosolyt csalhat a vendég arcára.

kávéskanál x-presso.hu

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email