• laci@kaveslaci.hu
mocha

Egy ínycsiklandó desszertkávé: mocha

Napi találós kérdésünk következik: egyszerre ébreszt fel, tökéletes desszert és garantáltan jobb lábbal kelsz fel vele – mi az? Ha valamivel, akkor a mochával biztos nem tudsz mellé lőni! Ráadásul amilyen finom ez a különlegesség, annyira egyszerű elkészíteni!

Egy kis történelem…

A mocha egy máig létező-viruló jemeni kikötővárosról kapta a nevét. Itt, a Vörös-tenger partján terem meg az a halványsárga-zöldes színű kávébab, amihez alapból tartozik egy kellemes, csokoládés aroma. Az arab ország nem csak hogy élen jár a kávé termesztés terén, de a kávé egyik őshazájaként is ismert. Mocha városa már a 15. században is híres volt kávékereskedelméről – úgyhogy ha valahonnan, akkor innen érdemes egy-két kávéfőzős praktikát ellesni.

Így készül a tökéletes mocha

Bár a kávé élénkítő hatását először etióp nomádok „fedezték fel”, a kávé rendszeres fogyasztása nem véletlenül inkább Jemenben terjedt el: az iszlám szúfik hamar rájöttek, hogy az éjjeli imádságokat könnyebb egy nagy adag erős kávéval átvirrasztani. A mocha ennek megfelelően régen egy intenzív, koffeindús kávénak számított – most viszont inkább koncentráljunk az ízesítésre! A legfinomabb mocha kávé egyötöd rész forró tejből, kétötöd rész csokoládéból és kétötöd rész eszpresszóból áll.

Minden más hozzávaló gyakorlatilag ízlés kérdése, kísérletezni viszont mindenképp érdemes. Ha a szokásos gyors-kotyogós helyett valami különlegességgel szeretnéd meglepni a párodat, használj fehércsokit a presszó mellé! Értékelni fogja, ha egy édes-habos különlegességgel segíted a reggeli ébredését. Az, hogy a mocha tetejét tejhab vagy tejszínhab díszíti-e, már tényleg ízlés kérdése, de az igazi ínyencek körében szokás egy kevés narancshéjat és fahéjat is reszelni a habra! A bátrabbak viszont megpróbálkozhatnak egy kis vaníliával vagy chilivel is – mindkettő tökéletesen kihozza a csokoládé és a kávé aromáját!

Fogyaszd igazi jemeni módra!

Jemenben még a kávé elfogyasztásának is külön kultusza van – bár ez a többszáz éves történelmének vonatkozásában nem csoda. A  jemeni tradicionális kávéfőzés íratlan szabályai szerint a kávét akár két-háromszor is felforralják, lefőzik, majd hagyják kihűlni. Ez hozza ki igazán a kávé aromáját, és a jemeniek egyáltalán nem sajnálják erre az időt.

Ha a reggeli ébredéshez szükséged van a szokásos koffeinlöketre, az olyan „hosszabb” kávékat, mint a mocha, inkább vendégváró, családkényeztető különlegességként készítsd el! Vendégeid és családtagjaid hálásak lesznek érte.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email