Mivel imádom a kávét, felmerült bennem a kérdés, vajon hogyan „találták fel”, és egyáltalán, mióta képezi a gasztrokultúra szerves részét ennek az élénkítő csodaitalnak a fogyasztása.
Sok érdekes infóra bukkantam, amiket most Veled is szeretnék megosztani!
A legendák szerint…
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Káldi nevű etióp pásztorlegény, aki – mint minden áldott nap – kivitte a kecskéket legelészni. Hirtelen arra lett figyelmes, hogy az állatok egy ismeretlen bogyós növény hatására teljesen felélénkültek. Ezt elmesélte egy helyi szerzetesnek, aki furfangos módon rájött arra, milyen tuti íze van a kávébabnak, ha még meg is pörköli. De hallhattunk már legendát például Gábriel Arkangyallal is. Ezekben egy a közös: mindegyik az arab kultúrához köthető, és ez egyáltalán nem véletlen.
Valójában minden itt kezdődött
Az első írásos feljegyzés a 15. századi Jemenből származik, ahol feltehetően már az 1100-as évektől kezdve termesztették és italként fogyasztották ezt a páratlan növényt. Nem kellett hozzá sok idő, hogy a zarándokok, utazók és kereskedők segítségével az egész világon elterjedjen és népszerűvé váljon. A jemeni arabica egyébként a mai napig az egyik leghíresebb és legfinomabb kávéfajta, érdemes megkóstolni.
Virágzó kávéházi kultúra
A 16. században Európa-szerte sorra nyíltak a kávéházak, mint új, izgalmas közösségi színterek. Az első Velencében, 1624-ben La Bottega del Caffé néven nyitotta meg ajtaját a kávéimádó vendégsereg előtt. Ezután Párizs és Bécs következett. Végül, a 18. század elejére már hazánkat is elérte a „kávéházi láz”. Az első ilyen vendéglátó egységet egy Starkh János nevű vállalkozó nyitotta meg 1727-ben, a fővárosban. Kezdetben kizárólag férfiak találkoztak itt, akik jókat beszélgettek, művelődtek, szórakoztak, kicsit kiszakadtak a hétköznapok szürkeségéből és elvonultak az asszony figyelő tekintete elől. A kávéházak hamarosan a politika, a magaskultúra és az üzleti élet meghatározó helyszínévé váltak.
A kávé, amit ma ismerünk és szeretünk, hosszú utat járt be.
A mai kávézás kultúrája és a technológia folyamatosan, szinte napról napra napig fejlődik. A 21. században újra meghatározóvá váltak a minőségi alapanyagok és eljárások, melyek igazán élvezetessé teszik ennek a nem mindennapi nedűnek a fogyasztását.