• laci@kaveslaci.hu
kávé manufaktúra

Mi az a manufakturális kávé?

Csábító illat, selymes textúra, kivételes ízvilág. Hm, ez valami új, valami más…

Már csupán ennyiből rájöhetsz, hogy ez alkalommal bizony nem a szokványos, nagyüzemi eljárással készülő, bolti kávédat kortyolgatod. Ássunk a dolgok mélyére, és nézzük meg: mitől manufakturális a manufakturális kávé?

Manufakturális kávé – az meg mi a csuda?

Kézműves sör, sajt vagy lekvár. Mindegyiknél megtalálható a hagyomány tisztelete, a minőség előtérbe helyezése, a kisüzemi technológiák alkalmazása, hogy számít az emberi tudás és tapasztalat.  Nincs ez másképp a kávéval sem. A különbséget nem csak az alapanyag minősége, származási helye jelenti. Már a betakarításnál vannak eltérések, hiszen nem mindegy, hogy gondosan, kézzel kiválogatva, vagy villámgyorsan, egy óriás munkagép segítségével zajlik a folyamat.

Nagyüzemi termelés: gyorsan, egyszerűen, sokat

A nyers kávé tárolása, szállítása és feldolgozási módja is rengeteget számít. Nézzünk egy egyszerű példát: a nagyáruházakban kapható kávé ömlesztve, egy gigantikus méretű konténerben jut el a célállomásig, kiszolgáltatva a különböző időjárási viszontagságoknak. A reklámokban látható bélelt, aroma megőrző juta zsákokat a nagy gyárak és a kézműves manufaktúrák is használják. Hozzánk ilyenekben érkeznek a friss, zamatos kávébabok.

Manufaktúrák: előtérben a minőség

Hiába a lenyűgöző csomagolás, vagy a kávét élvezettel kortyoló hölgy szerepeltetése a reklámban. A kávémanufakturák olyan apróságnak tűnő, de annál fontosabb részlétekre is odafigyelnek, mint a megfelelő hűtés, vagy a pörkölés sebessége, amit egyáltalán nem sietnek el. Mi is az úgynevezett lassú pörkölést alkalmazzuk, mely során az aromák kiteljesednek, a kávé valódi karaktert kap. Kávéinknál nem előre beállított, számítógép által vezérelt pörkölési ciklusok vannak, hanem a tapasztalt és szaktudással rendelkező pörkölőmester dönt a pörkölés hosszáról, lassúságáról.

Minőségi kávé nélkül lehet élni, de VELE érdemes…

Van, aki otthon, rohanva lecsapja a napindító üzemanyagot… és olyan is akad, aki a munkahelyi automatával is beéri. Van, akinek a kávézás élménye egyfajta rituálé. Azt javaslom, mindenki a személyes igényei alapján válasszon kávét. De az is biztos, hogy aki egyszer megkóstol egy művészi gondossággal elkészített, kávémanufaktúrából származó nedűt, többé már nem vágyik másra. Én már el sem tudom képzelni az életemet nélküle.

kávé manufaktúra 2

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email