• laci@kaveslaci.hu
kávé termesztés

Honnan érkezik a kávé a csészédbe?

Egy varázslatos utazásra invitállak Téged!

Reggel álmosan és komótosan, félig még csukott szemmel kitárod a konyhaszekrény ajtaját, és már szinte azonnal ihatod kedvenc, élénkítő italodat… a kávé azonban elképesztően hosszú utat tesz meg, mire a csészédbe kerül. Te elgondolkoztál már azon, hogy honnan származik? És egyáltalán kik azok, akiknek ezt a varázslatos italt nap mint nap köszönheted?

A látvány, mely semmihez sem fogható

Európában nagyjából mintegy 725 millió csésze kávé fogy el naponta. A legtöbb import finomság Brazíliából és Vietnámból érkezik, de a fontos beszerzési helyek között szerepel Kolumbia, Honduras, India, valamint Közép-Afrika is. Ahogyan azt már korábban említettem, ahány termőhely, annyiféle kávé karakter. De van, ami szinte valamennyi ültetvényben közös: a látvány, mely semmihez sem fogható. A szinte érintetlen természet, a lélegzetelállító táj láttán – legyen az a Föld bármely részén – a legtöbb kávéültetvényen olyan érzésünk támad, mintha bizony itt tényleg megállt volna az idő. Indiában például gyakran találkozhatunk olyan ültetvényekkel, melyek gyakorlatilag az őserdő kellős közepén kapnak helyet. Ennek az az egyszerű oka, hogy a kávécserje kifejezetten igényli az árnyékot, melyet a többi növénytől így megkap.

Ez egy mágikus hely, egy igazi földi paradicsom, amit egyszer az életben minden kávérajongónak látnia kell!

Ez a világ más, mint amit megszoktál

Kétfajta növény adja a világ kávétermésének körülbelül 99%-át. Az első az erős és szívós robusta, mely akár a 10 méteres magasságot is elérheti. Az arabica ezzel szemben már kényesebb, és kizárólag a hegyvidékeken, 1000-2000 méteres magasságban terem meg. A növény ültetése és a termés között általában 3-5 év telik el. A kávécserje hosszú hónapok után végre gyönyörű fehér virágba borul, melyből később maga a kávécseresznye fejlődik ki. Ha ültetvényeken robogó, óriási szüretelő munkagépeket látsz magad előtt, nagyot tévedsz. Ez a világ más, mint amit megszoktál. A kávétermesztés egy olyan varázslatos rituálé, melyet évszázados tradíciók szőnek át… a helyi lakosok kivételes figyelmet szentelnek a régi hagyományoknak. Sokszor előfordul, hogy egy-egy ültetvény egész családok megélhetését biztosítja. A hagyományok apáról fiúra, anyáról lányra szállnak. A családok együtt szorgoskodnak azon, hogy a lehető legfrissebb és legfinomabb kávé kerüljön a csészénkbe.

A kiváló minőségű kávét minden esetben kézzel szüretelik!

Lédús, érett, tűzpiros – csak ilyen szemek kerülnek a kosárba!

A kézi betakarítás legtökéletesebb formája, az úgynevezett „hand-picking” nyújt segítséget abban, hogy kizárólag a legérettebb, gyönyörű tűzvörös (bizonyos fajtáknál napsárga) színben pompázó kávécseresznyéket akasszák le a szorgos kezek a cserjékről.

Valamennyi munkás szívügye, hogy a fonott szüretelőkosárba csakis a legjobb minőségű szemek kerüljenek bele.  Ez egy több ezer hektáros ültetvényen bizony nem kis feladat, mely akár napi 50-150 kg kávé betakarítását is jelentheti. A növekedéshez rengeteg vízre van szükség, ezért elengedhetetlen a folyamatos öntözés. A szüretelésre évente egyszer vagy földrajzi helytől függően akár kétszer is, a száraz évszakban kerül sor. Prémium kávé esetében a folyamat hónapokon át eltart. A betakarítás ilyenkor ugyanis több szakaszban történik, hiszen az egyes kávészemek érési ideje is eltérő lehet. Ez azt jelenti, hogy a dolgos munkások újra és újra visszamennek a cserjékhez, hogy leellenőrizzék: a cseresznyék elég érettek-e már a szüreteléshez.

Talán a rengeteg befektetett energia, a kemény és szenvedélyes munka értéke az, mely kedvenc fekete nedűnket, és magát a kávézás élményét annyira egyedülállóvá teszi.

kávé termesztés 2

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email