• laci@kaveslaci.hu
kávéfőzők

Kávéfőző típusok II. Filteres, kapszulás, párnás, french press.

Tovább folytatódik a cikksorozat! Újabb négy kávéfőző típust mutatok be, ezúttal a kevésbé népszerű masinákat vesszük górcső alá. Számodra milyen a tökéletes kávé? Lehet, hogy pont most találod meg a Neked való gépet?

Filteres (csepegtetős) kávéfőző

Működési elve egyszerű, mint az egyszeregy: a szűrőbe helyezett őrleményen forró víz csepeg át. A masina előnye, hogy akár 10-12 adag feketét is elkészíthetsz vele. Élsz-halsz az aromás eszpresszóért? Ebben az esetben nem javaslom, hogy ilyen gépet vásárolj! Viszont, ha imádod a hosszú kávét, és/vagy naponta legalább 3-4 csészével elfogyasztanál kedvenc élénkítődből, a filteres kávéfőző által produkált, hígabb és gyengébb ital megoldás lehet a számodra. Munkahelyen, nagyobb családban olcsó alternatívát jelentenek ezek a gépek, és a többi típushoz képest beszerzési áruk is igen kedvező.

Kapszulás gépek

Amennyiben a kapszulás kávégép mellett döntesz, bizonyára szeretsz kísérletezni a különböző ízekkel, és fontosnak tartod, hogy a kávéfőzés pofonegyszerű és gyors legyen. Az ilyen masinák óriási előnye, hogy nagyjából mindig ugyanolyan lesz az adott ital íze, azaz egy erős közepes minőség. Vigyázat! Ha a legolcsóbb megoldást keresed, nem hiszem, hogy egy kapszulás modellben találod meg a számításaid. Az egy dolog, hogy magát a kávéfőzőt körülbelül 15 000 Ft-ért már megvásárolhatod, de a kapszulák beszerzése hosszú távon költséges mulatság lehet. Mielőtt meghozod a végső döntést, érdemes előzetes kalkulációt végezned.

Párnás (POD-os) kávéfőző

A teafilterhez hasonló, 100%-ban lebomló (és komposztálható) POD-oknak köszönhetően a párnás kávéfőzők használata jóval környezetbarátabb, mint a fent említett kapszulás gépek üzemeltetése. Itt is adagonként tudod lefőzni az italt, mely egyetlen gombnyomással elkészül. Használata, tisztítása és karbantartása rendkívül egyszerű. Azoknak ajánlom, akik szeretnének többféle kávéitalt kipróbálni, de a fenntartható fejlődést is fontosnak tartják.

French press (francia dugattyús)

Ez az egyszerű szerkezet már inkább ínyenceknek való! A francia dugattyús segítségével valamivel hígabb, mégis aromás ital készíthető. A kávéfőzés kézzel történik, működtetése nem igényel áramot. Az üvegedénybe helyezzük a durvább szemű őrleményt, amire ráöntjük a megfelelő mennyiségű forró (de nem forrásban lévő!) vizet. És, hogy mi célt szolgál a dugattyú? Ha lenyomod, a zacc az edény alsó részébe kerül, így nem kell az elkészült italt külön leszűrnöd.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email