• laci@kaveslaci.hu
Kávéspecialitások

Kávéspecialitások – II. rész 6 fantasztikus kávékülönlegesség, amit csak kevesen ismernek

Ahány ház, annyi szokás. Ez a mondás remekül illik a kávé elkészítési módjára is. Fanatizmusom ellenére a tucatnyi variáció közül sajnos még én sem kóstoltam meg mindet, de igyekszem majd ezen hiányosságomat minél hamarabb pótolni.

Pharisaer

Ez a kimondhatatlan nevű ital Németországban rendkívül nagy népszerűségnek örvend, hazánkban azonban csak kevesen ismerik. A kávé a cukron kívül legalább 2-3 cent rumot is tartalmaz, melynek tetejét mennyei tejszínhab díszíti. Garantáltan felmelegít a hideg téli hónapokban!

Café touba

A tradicionális szenegáli ínyencség igencsak eltér a nálunk megszokott eszpresszótól. Olyan fűszerek kerülnek bele, mint a guineai bors, a kani- és kili paprika vagy ritkábban szegfűszeg, melyeket a kávébabokkal együtt pörkölnek meg. A végeredmény pikáns, merész és rendkívül intenzív.

Ír kávé (Irish Coffee)

Nem is lenne ír ez az ital, ha nem csempésznének bele egy kis alkoholt. Ilyen kávét készíteni nem nagy ördöngösség. Az erős feketébe 2-3 cl whiskey-t öntünk, melyet barnacukorral elkeverünk. Végül jöhet a felhabosított tejszín.

Török kávé (Türk Kahvesi )

A finom kávéőrleményt hagyományos rézedénybe (cezve) adagolják, majd forró vízzel és cukorral főzik. Ízesítésnek tej helyett általában kardamommagot használnak. Ennek a kávénak a különlegessége abban rejlik, hogy míg mi, magyarok kávéfőzés után megszabadulunk a „feleslegtől”, addig a törökök az itallal együtt a kávézaccot is elfogyasztják… ugyanis a Türk Kahvesi szűretlenül készül!

Café del tiempo

Hogy mi? Citromos kávé?! Jól hallottad! Ne lepődj meg, ha egy spanyol kávézóban ilyet rendelsz: szokatlan módon a jeges vízre Neked kell majd ráöntened az ízlés szerint előre beédesített kávédat. Szuper frissítő élmény egy forró nyári délutánon, ja, és állítólag még a fejfájást is megszünteti!

Mazagran

A Café del tiempo továbbfejlesztett változata, ami a portugálok első számú kedvence. A jegeskávét a citromon kívül rummal és mentával is megbolondítják. Ez már inkább koktél, mint reggeli ital!

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én kedvet kaptam egy kis kísérletezéshez!

Kávéspecialitások x-presso.hu

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email